News

Investor.bg: Преглед на печата за 7 август

August 7, 2017

Създадената от българи авиоплатформа Vayant е продадена за 35 млн. долара
в. Капитал Daily

Нова технологична компания с български корен е продадена. Сделката е за 35 млн. долара, обект е платформата за обработка на големи бази авиоданни Vayant Travel Technologies, купувач е американската PROS Holdings, а най-голям акционер досега беше българският фонд за рисков капитал NEVEQ. Макар и регистрирана в САЩ, Vayant е създадена по идея на българи и почти целият екип е базиран в София. Затова сделката може да се определи като третото голямо придобиване (над 10 млн. долара) на българска IT компания.

Гърция се готви да удвои пътната такса от Кулата до Солун
в. Сега

Гърция се готви да удвои размера на пътната такса за отсечката от КПП Кулата-Промахон до Солун, съобщи в. “Български новини”. Във вторник е насрочен отново търг за изграждането на нови пунктове за тол такси при Кавала и Стримонико. Последната е на пътя от Кулата за Солун и на практика ще оскъпи двойно преминаването.

НЗОК отказа да плаща зъбни протези за пенсионери
в. Сега

Здравната каса окончателно отложи обещаните от служебния здравен министър Илко Семерджиев безплатни зъбни протези за възрастните хора за догодина. Плаковото протезиране при пациенти над 75-годишна възраст, което трябваше да влезе в сила от 1 юли т. г., се пренасрочва за 1 януари 2018 г., е решил Надзорният съвет на касата.

7 от 10 картофа – вносни
в. Монитор

7 от 10 картофа на българския пазар са вносни. Около 75 на сто от зеленчука идва от Германия и Полша. Това съобщи за „Монитор“ Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. И поясни, че двете страни са основни производители и конкуренти на родните фермери. По думите му причината за това е, че там условията за отглеждане са по-подходящи, а и държавите подпомагат сериозно производителите. Освен това имат и заводи за препарати, които им продават на по-ниски цени, спрямо стойностите на същите продукти у нас.

Над 1 млн. лв. приходи в хазната от е-подписи
в. Монитор

Повече от 1 млн. лв. са приходите от издадени и подновени електронни подписи от държавното дружество „Информационно обслужване“. Това сочи справка за периода януари – юли на Министерство на транспорта предоставена на „Монитор“. Според данните в първите 7 месеца на годината за издадени общо издадени повече от 27 хил. електронни идентификатора. От тях най-голям е броят на електронните подписи за юридически лица 18,758 за срок от една година. Близо 5600 са сертификатите за физически лица за 12 месеца. При устройствата за 3 години данните по-голям е броя за фирми – 1583, а за частните лица са 1398 бр. За сравнение в същия период на миналата година са издадени общо 29,5 хил. електронни подписа, от които 7712 са на физически лица, а 21,7 хил. на юридически, става ясно още от данните на ведомството.

Правят транзитен булевард за курортите край Варна
в. Труд

Край на задръстванията ще сложи ремонтът на бул. „Левски“, който ще го превърне в транзитен и ще облекчи все по-натоварения трафик. Държавата поема ангажимент да осигури около 75 млн. лева за две години за този инфраструктурен проект, обяви във Варна премиерът Бойко Борисов.

Previous

Travel Daily News: PROS acquires Vayant Travel Technologies; Expands modern commerce solutions for travel industry

Next

Intellinews: Sale of Bulgarian airfare search company to spur on local market